Звездни солисти, два хора и Плевенската филхармония създадоха вълнуващ спектакъл на операта „Набуко“ под звездите [ПД]

Акценти

Звездни солисти, Хор „Гена Димитрова“, Хорът на Русенската опера и Плевенската филхармония създадоха вълнуващ спектакъл на операта „Набуко“ под звездите в Плевен. Почитателите на класическата музика се събраха в Летния театър, за да съпреживеят магията на вечното произведение.
В главните роли блеснаха с талант и професионализъм сопраното Йорданка Дерилова (Абигаил), която публиката имаше удоволствието да види и миналата година, баритонът Венцеслав Анастасов (Набуко), басът Ивайло Джуров (Закария) и мецосопраното Петя Цонева (Фенена). Останалите роли в заглавието също бяха представени въздействащо и убедително.

Жадната за опера на открито публика реагира с емоционални одобрителни аплаузи на всяка ария, ансамбъл или хор, без дори да изчака финала на дадена музикално-театрална картина. Сред зрителите имаше и много деца, които потънаха за 3 часа в една необикновена за тях приказка.
Особено развълнувани бяха зрителите от изпълнението на силно въздействащия хор на поробените евреи, в който се включиха и две деца, за да придадат още по-голяма достоверност на внушението. За цялостното въздействие допринесоха красивите декори и костюми, както и ефектното осветление. Диригент на спектакъла беше маестро Найден Тодоров, а режисьор – Надя Христозова.
Тази вечер, 3 юли, оперното лято под звездите продължава с друго непреходно заглавие от Джузепе Верди – „Аида“, което събира плеяда световни звезди в Плевен. Мащабните сцени отново са поверени на професионалистите от Хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Хора на Русенската опера с диригент Стиляна Димитрова.
Световноизвестната прима Цветелина Василева ще изиграе Аида. Лирико-драматичното сопрано е наричано от меломани и критици „българското оперно чудо“. Завършва Софийската консерватория, а международната й кариера започва в Сан Франциско с „Трубадур“. Прави прекрасни роли в Метрополитън Опера, Гранд Опера, Ковънт Гардън, Торонто, Щатсопера и на почти всички важни сцени по света. Печели много конкурси и почитатели. Пяла е с най-големите съвременни имена като Анна Нетребко, Луис Лима, Дмитрий Хворостовский, Агнес Балца, Самуел Рейми. Партнирала си е с Гена Димитрова и Николай Гяуров.
Освен Цветелина Василева, в „Аида“ ще се изявят доказани изпълнители по световните сцени като Ивайло Джуров (в ролята на царя на Египет), Саня Анастасия от Сърбия (в ролята на Амнерис), Дарио ди Виетри от Италия (в ролята на Радамес), Венцеслав Анастасов (в ролята на Амонасро), Юлиян Константинов (в ролята на Рамфис). Ще участват и балерини от Балетната школа при читалище „Съгласие 1869“. Диригент отново е маестро Найден Тодоров, а диригент – Надя Христозова.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com