„Зоопарк ‘Кайлъка’ охлажда животни с плодови и зеленчукови ледени близалки“

Последни новини


Зоопарк „Кайлъка“ предлага прохлада на своите обитатели по време на летните жеги

В жарките летни дни, животните в зоопарк „Кайлъка“ в Плевен търсят начини да преборят горещината. С помощта на ледени близалки, водни басейни и сянката от вековните дървета, те успяват да се справят с високите температури. В зоопарка, дом за около 160 животни от 27 вида, е въведена специална програма за справяне с горещия климат.

„Огромен плюс за нашата зоологическа градина е естествената среда и огромните дървета, които предпазват и животни, и хора от слънцето,“ разкри Любомир Андреев, директор на Общинско предприятие „Акварел,“ което стопанисва зоопарка. Той допълни, че „в много от клетките на нашите питомци има постоянни водни пространства, които те ползват с удоволствие.“

Мечките Миладин и Виктория, особено засегнати от горещините поради дебелата си козина, често прекарват времето си в басейна с постоянно циркулираща вода. Освен това, вътрешният им дом е разположен и в скалите, което осигурява допълнителна прохлада. „Двамата получават и специални лакомства – студени диня или зеленчуци, или т.нар. ледени близалки,“ допълва Любомир Андреев.

Летният зной не притеснява и павиана Лиляна, който разчита на „естествен климатик“ – неговата клетка е разположена в сенчестата част на парка и е защитена с изолация от природни материали.

Новите обитатели на зоопарка, двойката лами, пристигнали от Стара Загора, също са удовлетворени от условията. Те са настанени в голямо заграждение, където се наслаждават на сянката на дърветата. Емуто Ема, пристигнало от столичния зоопарк, също е нов член на зоологическата градина.

С радост се споделя и новината за поколението на носатите мечета, които вече имат четири бебета, развиващи се в здравословни условия.

Животните, по природа свикнали с топлите климати, не изпитват дискомфорт от жегите в Плевен и процъфтяват благодарение на грижите, предоставени от зоопарка.