Зърнопроизводители обявиха безсрочни протести за подобряване условията.

Плевен днес


Българската Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започна безсрочни протести от 6 февруари, след неуспешни преговори с правителството за подкрепа на сектора. Производителите са недоволни от предложените от държавата мерки за финансова помощ, тъй като твърдят, че предложената методика на подпомагане недостатъчно отчита техните загуби през последните три години.

В знак на протест, зърнопроизводителите планират да блокират важни пътни артерии в страната между 10 и 12 часа всеки работен ден, като изключват уикендите. Сред основните им искания са включване на петте основни култури в сектора в държавната помощ за 2024 година, законодателни промени за улесняване ползването на земеделски земи и добива на рентна плащания, закон за браншовите организации, определяне на напояването като национален приоритет, промени в правилата за търговия с Украйна, облекчение на екологичните изисквания и изравняване на субсидиите с тези за Западна Европа.

Докато се търсят решения на тези искания, организацията предупреждава, че протестите ще продължат и ще се засилват с течение на времето.

Източник на информацията: PlevenZaPleven