Изборният ден в Плевен започна без инциденти, информира РИК председателят.

Общество


Изборният ден в област Плевен е започнал в спокойна атмосфера. Това бе съобщено от председателя на Районната избирателна комисия (РИК) в Плевен Ярослав Димитров за БТА. По неговите думи на територията на областта са сформирани 396 секционни избирателни комисии (СИК). Най-голям брой секции се намират в община Плевен – 167, като от тях 161 са стационарни, две са мобилни, една е установена в местния затвор, още една – в дом за възрастни хора в село Бохот, и две в болници.

Право на глас в областта имат малко над 228 000 души за изборите за Народно събрание и над 226 000 за изборите за Европейски парламент. Разликата от около две хиляди се дължи на изискването за три месеца постоянен адрес на избирателите при вота за Европейски парламент, обясни Димитров.

В 338 секции в Плевенска област са осигурени машини за гласуване. В останалите секции вотът се извършва с хартиени бюлетини.

Изборният ден се очаква да приключи в 20:00 часа, според председателя на РИК-Плевен. Процедурата предвижда, ако пред изборното помещение все още има чакащи избиратели, председателят на комисията събира техните лични карти и те трябва да гласуват. Гласуването ще бъде прекратено не по-късно от 21:00 часа.

От Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Плевен съобщават, че функционира денонощна гореща линия – на телефон 029011298 и чрез електронната поща [email protected] – за сигнали за нарушения или потенциални престъпления, свързани с изборния процес. Организацията е насочена към непрекъснато обслужване на линията, като сигнали могат да се подават и директно в районните полицейски управления, както и на номер 112.

Звената за „Български документи за самоличност“ към Областната дирекция на МВР в Плевен помагат на гражданите, които нямат валидни лични документи, за да упражнят тяхното избирателно право. Те ще работят с удължено време днес – от 08:30 до 19:30 часа.

Отбелязваме, че общо 261 кандидати за народни представители в 31 листи са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори в Плевенския многомандатен избирателен район (15-и избирателен район). От тях, 20 са листите на политически партии и 11 – на коалиции от партии. Най-възрастният кандидат е на 92 години, докато най-младият – на 23. От кандидатите 188 са мъже и 73 са жени.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.