Избрани автори за 12-то биенале на изкуството в Плевен.

Общество


Известни са избраните автори и техните произведения за участие в дванадесетото издание на Международното биенале на малките форми, което се провежда в Плевен. Българските художници са 230, а от чужбина – 34, сподели за БТА художникът Иван Велчев-Йово, фондохранител в Художествена галерия „Илия Бешков“.

Имената на участниците и техните творби са публикувани на фейсбук страницата на галерията, както и на нейния официален сайт.

Велчев уточни, че общо 315 автори са подали заявки за участие в биеналето, но журито, ръководено от скулптора Богомил Живков, е избрало 264 от тях за участие.

Творбите, които са одобрени за биеналето, могат да бъдат доставени в галерията в периода от 5 до 28 август.

Селекциите ще бъдат представени по време на откриването на биеналето на 25 октомври, когато ще бъдат обявени и лауреатите в различните категории – живопис, графика, скулптура, както и наградата за млад автор (до 35 годишна възраст). Също така ще бъдат обявени и носителите на другите отличия: Голямата награда на Община Плевен, която включва организирането на самостоятелна изложба по време на следващото издание на биеналето; наградата на Съюза на българските художници; наградата на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“; наградата на журито; наградата за чуждестранен автор.

Форумът се провежда повече от 20 години и представя творчество в малки форми. В предходното единадесето издание бяха представени 250 автори, като Голямата награда на Община Плевен бе присъдена на Николай Гърков за неговата керамика.

Международното биенале на малките форми в Плевен е инициатива на Община Плевен, галерия „Илия Бешков“, Министерството на културата, Съюза на българските художници, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и представителството на Съюза на българските художници в Плевен.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.