Известни фигури от ДБ и ПП извън 50-то Народно събрание

Плевен днес


Известни представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ останаха извън списъка на избраните за 50-ия Народен събор. Съставът не включва личности като Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева от „Демократична България“, а също и Настимир Ананиев от ПП, според съобщение на OFFNews, което се базира на информация, предоставена от източници във въпросната коалиция. Статистиката е изготвена след публикуването на данни от 100% преброяване на гласовете.

По този момент подборът на народните представители е извършен въз основа на Хеър-Ниймайер метода за разпределение на мандатите и е възможно да последва пренареждане, ако избраните отстъпят позициите си на други участници. Такава практика е често срещана.

Списъкът, показващ началното разположение на кандидатите от ПП-ДБ по избирателните райони в София, представлява следния вид:

23 МИР (7 мандата)
1. Кирил Петков;
2. Атанас Атанасов;
3. Вяра Тодева;
4. Васил Стефанов;
5. Надежда Йорданова;
6. Венко Сабрутев;
7. Божидар Божанов (пренарежда листата с преференции, но ПП-ДБ все пак осигуряват необходимите мандати за представителство в парламента).

И така нататък, с различни кандидати разпределени по районите.

С проработени 100% от протоколите, бившият министър Божидар Божанов пренарежда състава на листата на ПП-ДБ в 23 МИР-София, а Надежда Йорданова също получава значимо количество преференции.

В 24 МИР-София, Мартин Димитров натрупва лични преференции и заема по-предна позиция, докато Христо Иванов решава да не заема депутатско място, след като подава оставка като лидер на „Да, България“.

В 25 МИР-София, Елисавета Белобрадова успява да преразпредели три места в избирателната листа, гарантирайки си място в парламента, след като Христо Петров заема място в Европейския парламент.

Мандати в други региони се осигуряват за Андрей Цеков, Николай Денков, Даниел Лорер, Людмила Илиева, Любен Иванов, Деница Симеонова, Явор Божанков, Ивайло Шотев и др.

Въз основа на тези изчисления, информацията относно кандидатите, които влизат в Народното събрание от ПП-ДБ, се предоставя от dnes.bg.