Иззеха енергийни напитки и дъвки с канабис от софийски магазин.

Плевен днес


В центъра на София беше извършена конфискация на енергийни напитки и жвачки с аромат на канабис от местен магазин. Доктор Камен Николов, ръководител на отдел в Агенцията по храните и безопасност обясни пред националната телевизия БНТ, че стоките са били произведени в Чехия, страна членка на Европейския съюз, и поради тази причина са били внесени в страната ни по законен начин. Въпреки това, в България действа законодателство, което забранява добавянето на канабидиол (CBD) в храните и хранителните добавки.

Вследствие на проверката извършена от контролните органи, артикулите са били отстранени от търговския обект в София и са върнати в депото, разположено в град Пловдив. Очаква се продукцията да бъде изпратена обратно към производителя в Чехия. Повод за проверката послужил инцидент в Плевен, където деца са консумирали бисквити с канабис. Доктор Николов допълни, че пазаруването на канабисови изделия било рекламирано и в някои медии.

„Анализите установяват, че съществува сериозен риск за здравето на потребителите, в резултат на което, забраняваме тези продукти в съответствие с регулациите. Те имат психоактивно действие и могат да имат вредно въздействие върху нервната система, особено при младежите“, заяви той.

Николов също така посочи, че глобите за разпространението на подобни продукти могат да достигнат до значителни суми – от 2000 до 4000 лева за първокласно нарушение.

„Търговците, едни от тях намерено, други може би от невежество, са допуснали грешка и са пуснали изделията в продажба. Двете компании в София проявиха разбиране и откликнаха положително, слагайки край на търговията с тях.“

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.