Изкуствен интелект открива рак на маточната шийка при преглед.

Плевен днес


„Инициативата бе пусната в движение преди три лета и е свързана с докторската ми теза под ръководството на проф. Славчо Томов със съдействието на акад. Горчев. Идеята на проекта, реализиран в редиците на Медицинския университет в Плевен и Свети Марина, е насочена към интегрирането на изкуствения интелект в ранната диагностика на предракови състояния, с особен акцент върху рак на маточната шийка. Всеки годишно се регистрират 600 000 нови случаи и, за съжаление, половината от тези хора губят борбата с болестта,“ разказа д-р Георги Пранджев в сутрешния блок на „България сутрин“.

Д-р Пранджев изтъкна, че безгрешната памет на изкуствения интелект е негово основно предимство – отсъствието на човешки фактори, които могат да повлияят на вземането на решения.

„Целта ни е да преобразуваме човешкия интелект в алгоритъм. Зареждаме базата с данни, провеждаме обучението му и отмечаваме проблемните зони – след това можем да разчитаме на неговите анализи и съвети. Ние се опираме на стандартни гинекологични процедури като колоноскопията за детайлно изследване на маточната шийка,“ подчерта д-р Пранджев в интервюто за Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че стремежът е да се открият предраковите промени по време на прегледа и за това се възползват от обширни бази данни, съдържащи образи от клинични случаи.

На въпроса дали изкуственият интелект има потенциала да измести лекарите, той отвърна, че помага в тяхната работа и призна, че истинската стойност на лекаря е незаменима. Според д-р Пранджев, трябва да се търси баланс и сътрудничество с технологиите, тъй като „те не са накъде да отиват“.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg: Изкуственият интелект може да бъде използван, за да открива ранни симптоми на рак на маточната шийка при рутинен преглед.