Изложбата „Природна хармония“ представя японското изкуство Кири-е в Плевен.

Последни новини


Изложба на японското хартиено изкуство Кири-е гостува в Плевен до 19 октомври

Плевен става сцена на уникално събитие в рамките на Дните на японската култура в България. Изложбата „Природна хармония“ представя изкуството Кири-е в Художествена галерия „Илия Бешков“. Организаторите от Посолството на Япония в България и Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“ са включили града като част от есенната програма, включваща 23 прояви в седем големи града в страната.

„С изложбата в Плевен за първи път представяме в града изкуството кири-е. В нея са показани над 70 творби на 27 автори, от които 18 са японци. В съботния ден ще се състои и демонстрация на кири-е в галерията“, отбеляза при откриването Ани Иванова, организатор и куратор на „Природна хармония“. Тя разясни, че кири-е е японско изкуство с корени от седми век, внесено от Китай, и първоначално използвано за декорация на кимона. След Втората световна война, техниката започва да се развива в Япония като форма на изкуство. „Така, както някои автори работят с акварел и акрилни бои, то някои могат да правят творбите си в кири-е. „Кири“ на японски означава режа, а „е“ е наставката, която се слага за картина, т.е. рязани картини“, допълни Иванова и отбеляза, че в България се намира най-голямата неяпонска група автори на кири-е в света.

На откриването присъстваха заместник-кметът на Плевен Елина Димитрова и началникът на отдел „Култура и туризъм“ Анелия Дечева. „Радвам се, че с Вашето гостуване публиката в Плевен има възможност да се докосне до нещо различно и непознато. За Плевен е чест да бъде избран за един от домакините тази година на събитията в рамките на Дните на японската култура в България“, заяви Елина Димитрова и пожела успех на изложбата.

Изкуството Кири-е е въведено в България през 2013 година и е намерило своето място сред местните творци. Организират се ежегодни колективни изложби и различни събития, които популяризират техниката. Ани Иванова е пионер в използването на цветни оригами хартии в този жанр и благодарение на усилията на общността, днес кири-е, заедно с икебана, оригами и калиграфия, се нарежда сред най-популярните японски изкуства в страната. Изложбата в Плевен е резултат на дългогодишни усилия и стремеж към творческа реализация.