Изложба на Дило и Долорес Дилови открита в Плевен.

Общество


Изложба с творби на Дило Дилов и неговата дъщеря – художничката Долорес Дилова, бе открита тази вечер в Арт център 1 в Плевен. „Това не е само още една изложба за мен, а представлява много по-силно преживяване. За мен това е много специален момент, тъй като преди 38 години точно тук, в тази галерия, се състоя моята първа самостоятелна изложба. Тогава бях още млада и бях току-що завършила образованието си. Възможно е да съм била развълнувана, но и със самочувствие, както всеки млад човек. Сега ме е по-страх, защото знам, че погледите са различни, очакванията към автора също са се променили“, сподели Долорес Дилова по време на откриването на изложбата. Долорес добави, че все още носи запазени топлите си чувства към Плевен и подчерта, че още й е пред очите „енергията, която владееше Плевен преди 40 години, емоцията, която съпътстваше всяко откриване на нова съвместна изложба“.

„Силно се надявам, че сега младите колеги ще се стремят да достигнат това ниво, да имат този дух, защото плевенските художници по това време бяха емблематични, и вярвам, че те ще продължат да са разпознаваеми с високото си ниво също и днес“, допълни авторката.

Тя си спомни, че преди месец в Художествена галерия „Илия Бешков“ беше представена изложба с картините на нейния баща Дило Дилов по повод 110-годишнината от неговото рождение.

Поздравления за новата изложба отправиха към Долорес Дилова заместник-кметът на община Плевен Елина Димитрова, председателят на плевенската група на художниците Николай Неделчев – Кокала, както и много приятели, близки и почитатели.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.