Изложба на творби от български деца във Франция открилась в Плевен

Последни новини


Плевен отбелязва креативен обмен с българската общност във Франция чрез уникална изложба на рисунки, представена в залите на Художествена галерия „Илия Бешков“. Пъстра колекция от артистични творби на деца от Българското неделно училище „Св. княз Климент Охридски“ в Екс Ан Прованс, направени на 1 юни – Деня на детето, зарадва посетителите и придава богати цветове на културния живот на града.

Творбите на юните артисти, изобразяващи „Красива България“, влизат в хармония със сродния проект „Музеят е муза“, организиран от техните плевенски връстници под ръководството на музейния педагог Невелина Янакиева. Тематичното съдържание на картините е вдъхновено от образователните занимания, които популяризират изкуството и културното наследство сред младото поколение.

Мозайката от рисунки е станала възможна благодарение на инициативата на Красимира Ангелова, която е дъщеря на известния плевенски художник Любен Ангелов и самата тя резидент на Франция. Тя споделя въодушевение от реализирания съвместен проект: „За нас това творческо приключение беше много забавно и учениците ни рисуваха с огромно удоволствие! Благодарим още веднъж на организаторите от художествената галерия в Плевен“, отбелязва българското неделно училище в публично благодарствено съобщение.

Заниманията, обединени под мотото „Музеят е муза“, провеждани в плевенската галерия, се радват на заслужено внимание и стимулират интересите и талантите на младите участници към изкуството. Проектът осигурява възможност на децата да рисуват и да се запознат с творчеството на български и чужди художници, чиито произведения се гордеят в художествените галерии.

Събраните произведения ще радват посетителите на галерията в Плевен до 10 август, като сред тях ще бъде и кметът на Общината д-р Валентин Христов, който изразява своето възхищение от изложбата през седмицата.

Щедрият подарък от българските деца в Екс Ан Прoванс стана вдъхновяваща мост-свързалка между поколенията и културите, като остави силен отпечатък на аудиторията, докосната от детското изкуство стремящо се да опознае и отрази своя български корен в чужбина.