Изложба „Първите“ отбелязва 155 години от читалище „Съгласие 1869“ Плевен

Общество


В Народно читалище „Съгласие 1869“ в Плевен е организирана впечатляваща документална изложба, озаглавена „Първите“. Целта на изложбата е да отдаде почит на видни личности, които са оставили значима следа както в историята и развитието на плевенското читалище, така и в читалищната дейност в цяла България. Това съобщи за Българската телеграфна агенция (БТА) главният библиотекар при читалището, Боряна Ценова.

Изложбата, посветена на 155 години от откриването на плевенското читалище, което е едно от най-старите в страната, представя редки и ценни документи, писма и издания, свързани с живота и делото на основоположниците на читалищното движение в Плевен.

Инициатор за създаването на Народно читалище „Съгласие 1869“ и автор на неговия устав е Нестор Марков. Марков е бил учител реформатор, уважаван общественик, книжовник и лексикограф, който е оказал значително влияние върху борбите на българите за свобода и просвета. Неговото дело е оставило дълбок отпечатък в културното издигане на България, подчерта Ценова.

Но Нестор Марков не е единственият, който е допринесъл за успеха на читалището. Визитата на изложбата е шанс да се запознаем и с други значими фигури като Петър Ненков, Иван Данов и Ячо Хлебаров. Тези трима мъже осъзнават огромната роля на книгата и библиотеката за духовното и културното издигане на обществото ни, отбелязва Ценова.

Петър Ненков, който е дейноствал в читалището за повече от 30 години, е първият в България, който въвежда универсалната десетична класификация и систематичен каталог на нейната основа. Той също така е един от основоположниците на Висшия читалищен съюз и ръководи първите курсове за обучение на библиотекари в страната.

Иван Данов, още един ключов новатор, е известен със своя принос в изграждането на самостоятелна сграда за читалището и въвеждането на Данова система за подреждане на книгите. Той е страстен библиофил, археолог и нумизмат, създал колекцията „Ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания“.

Ячо Хлебаров също значимо допринася за развитието на библиотеката, превръщайки я в най-богатата читалищна библиотека в България. Той е автор на много статии, свързани с библиотеката на „Съгласие“, и дълго време е ръководил Читалищния съюз в страната. Хлебаров е пръв в страната, който дава дефиниция на понятието „документ“, прието в професионалната терминология и предлага създаването на държавен закон за поставяне на библиографски данни върху кориците на книгите.

Изложбата „Първите“ отразява и приноса на много други личности, свързали живота си с „Съгласие 1869“. Читалището е било двигател на културния живот в Плевен, организирайки първите театрални представления, публични сказки, музикални празници и литературни кръжоци, припомня Ценова.

Източник: БТА

Вашият коментар