Изселниците в Турция гласуваха по-малко за ДПС изборите.

Плевен днес


Избирателната подкрепа на ДПС извън България, по-конкретно от българите в Турция, се понижи значително при последните избори. На гласуването на 2 април 2023 г. под името на Мустафа Карадайъ ДПС впечатли със 61 467 привърженици с двойно гражданство, в тоя брой насочил гласа си към партията. Обаче, сега числеността на тези избиратели намалява до 41 995, според данни публикувани от изданието „Сега“.

Интересен факт е почти непроменената доля на гласовете за ДПС в Турция – в настоящия момент е 93 процента, докато на предходните избори бе 94 процента. Причината е, че останалите партии или не полагат усилия в региона, или такива не дават резултат. Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ направиха посещение в Бурса в кампанията си, но въпреки това, подкрепата за десницата във въпросния регион се свива – от претендиращите 1106 гласа до 531. Сходна тенденция се забелязва при ГЕРБ-СДС – също регистрирано намаление, от 1307 на 814.

В национален мащаб, обаче, подкрепата за ДПС се увеличава – от 347 700 на предишните избори на 366 562 в момента. В резултат на този ръст, ДПС се превръща от четвърта във втора политическа сила след скорешния вот в април 2023 г., при това влияние оказва и общото намаление на избирателната активност.

В кръга Кърджали, с лидерство на Пеевски, ДПС отчете нарастване – броят на гласовете за партията там се увеличи от 47 433 в предишния вот на 55 127. Това означава, че Пеевски не само е успял да задържи текущите поддръжници, а и да привлече нови. Същата тенденция се видя и в район Благоевград, където числото на гласувалите нарасна от 23 333 до 30 118. Там, ДПС явно набира скорост, приближавайки първия в класацията ГЕРБ-СДС – на предишните избори разликата беше около 14 хиляди гласа, а сега само около 4 хиляди.

В Кюстендилски регион гласовете в поддръжка на ДПС тройно нарастват – от 1111 на 3587, което прави партията трета сила в района и вероятен победител на мандат за първи път. В Пазарджик, движението запазва стабилен брой от около 14 хиляди гласа, но успява да се изкачи до втора сила заради сриването на ПП-ДБ, което пада наполовина в своята избирателна активност.

Във вътрешна България, ДПП набира повече подкрепа, на някои места леко, на други по-сериозно: в Софийска област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч (с почти двоен ръст и потенциал за мандат), Габрово, Русе, Разград, Търговище (с особено мощен скок – от 11 844 на 17 244 гласа), Силистра, Шумен, Добрич, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Смолян (където ДПС изпреварва ГЕРБ и застава първенец), и дори в столичен район – 25-и (макар и умерено – от 982 на 1792 гласа).

Обаче, спадове в подкрепата быть се в районите на Варна, Велико Търново и Бургас. Въпреки това, заради драстичното понижение на ПП-ДБ в Бургас ДПС нарасна до втора политическа сила.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.