Имплантираха кардиостимулатор на 95-годишна в „Сърце и Мозък“.

Плевен днес


Една 95-годишна българка стана най-възрастният пациент в страната, на който е имплантиран сложен ресинхронизиращ кардиостимулатор, благодарение на усилията на кардиологичния екип на д-р Николай Петров от клиниката „Сърце и Мозък“ в Плевен. Жената беше приета спешно поради много бавен сърдечен ритъм и диагностицирана със сърдечна недостатъчност и намалена помпена функция на сърцето.

Екипът реши да предприеме по-сложната процедура за имплантиране на високотехнологичен устройство вместо стандартен кардиостимулатор предвид риска от влошаване на сърдечната недостатъчност. Този вид кардиостимулатор не само регулира сърдечния ритъм, но и лекува сърдечната недостатъчност, подобрява симптомите и помага за удължаване на живота на пациентите. Процедурата е успешна и отне 90 минути, след което пациентката се възстанови бързо и напусна клиниката на следващия ден, като по-късно сподели значително подобрение на здравословното си състояние.

Специалистите от клиниката подчертаха важността от предоставянето на най-добра и съвременна медицинска грижа без оглед на възрастта на пациентите, описвайки възрастта като привилегия, а не като порок.

Източник на информацията: PlevenZaPleven