Инспекция на военни паметници в Плевен, изискване за списания за ремонт.

Последни новини


Специална комисия провери състоянието на общо 13 военни паметници в община Плевен, включително четири в самия град. Проверката е резултат от заповед на кмета д-р Валентин Христов по повод писмо на областния управител, насочено към дейности за опазване, поддържане и възстановяване на военните паметници.

Като част от проверката, комисията е изготвила доклад, в който са детайлно описани нужните мерки за всеки един от паметниците – от цялостно почистване и освежаване, до укрепване или премахване на отделни елементи.

Въз основа на доклада, Община Плевен е отправила писма до кметовете на различните малки населени места, изисквайки подготовката на сметки за ремонти и реставрация, за да може да се кандидатства за средства от Областната комисия за военните паметници. Срокът за изпълнение на задачите е установен за 30 август 2024 г.

Особено внимание е обърнато на паметниците в Плевен, където е отбелязано лошото състояние на паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина и паметната плоча-морена пред ДКТ „Иван Радоев”. За паметника на ген. Скобелев се казва, че е в сравнително добро състояние, но се налага залепване и укрепване на плочки от постамента.