Инспекция на язовирите в община Плевен за безопасност и състояние

Последни новини


Комисия, създадена със заповед на кмета д-р Валентин Христов, започва преглед на общинските язовири в Плевен от 13 до 15 март 2024 г. Основната цел на проверката е технически оглед на язовирните стени и прилежащите съоръжения, както и изследване на тяхното състояние в горните и долните течения. Също така ще се прегледат складове и аварийни планове за действие при екстремни ситуации.

Инж. Васил Василев, началник на отдел „ОМП и информационна сигурност“ и председател на комисията, пояснява, че проверката е рутинна и се извършва два пъти годишно съгласно наредбите за техническата и безопасна експлоатация на язовирите. В комисията участват още доц. д-р инж. Венци Божков от „ТДП Контрол“ ЕООД и Мирослав Вачев, главен специалист в отдел „Общинска собственост“.

Прегледът включва оценка на водното ниво, филтрацията през язовирната стена, наличието на пукнатини и деформации, състоянието на контролно-измервателната система и др. Комисията трябва да изготви доклади за всяка проверка до 20 март.

Към 11 март 2024 г., Община Плевен е собственик на 22 язовира, разположени в различни землища на градове и села в областта.