Институтът по лозарство и винарство в Плевен отбелязва Трифон Зарезан с тържествено събитие

Последни новини


Институтът по лозарство и винарство в Плевен почита традицията и чества празника на лозата и виното, Свети Трифон Зарезан, в атмосфера от радост и приятелско общуване. Събитието събра множество гости, включително представители на местната власт и академични кръгове. По този повод директорът на института, доц. Емил Цветанов, приветства присъстващите и им пожела успешна реколта и весело празнуване. Тържеството продължи с обичая по резитба на лозята в местността Томовското, където официалните гости споделиха благопожелания за плодородна година.

Проф. д-р Илиана Начева от Селскостопанската академия и Нина Филипова от Изпълнителната агенция по лозата и виното отправиха поздравления, в които акцентираха на старата българска традиция почитане на Свети Трифон и ролята на Института в съхраняването на българските лозарски традиции и сортове лозя. В знак на признание, министърът на земеделието Кирил Вътев направи поздравление чрез Нина Филипова, адресирано до всички лозари и винари.

Празникът беше оживен от изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, които допринесоха за веселата атмосфера и доброто настроение на събралите се.