Институтът по лозарство и винарство Плевен участва във фестивала „Time for Wine“.

Последни новини


### Институтът по лозарство и винарство в Плевен организира открит ден като част от фестивала „Time for Wine“

Във връзка с Фестивала на виното и фермерските деликатеси „Time for Wine“ – Плевен`2024, Институтът по лозарство и винарство ще проведе открит ден на 29 август 2024 г., четвъртък. Събитието ще започне в 10.00 часа в двора на института на ул. „Кала тепе“ № 1 в Плевен и ще бъде посветено на червения винен сорт Рубин.

„Ежегодната изложба, на която ще бъдат представени традиционни и нови десертни сортове грозде, се организира за първи път съвместно с Аграрния университет в Пловдив, Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ – Русе и Институт по земеделие – Кюстендил“, съобщават организаторите. По време на изложбата посетителите ще имат възможност да дегустират вина от различни производители.

Една от атракциите на открития ден ще бъде възможността за първи път в България да се опита авторски сладолед с вино от сорт Рубин. „Още няколко вида от ледения деликатес с различни вина ще могат да се дегустират в следващите дни на организирания от Община Плевен Фестивал на виното и фермерските деликатеси „Time for Wine“ на шатрата на ловешката фирма производител. Те са с вино от грозде от сортовете Плевенска роса, Рубин, Врачански мискет и Гъмза“, добавят от института.

Интересен факт е, че сладоледите не съдържат мляко, имат алкохолно съдържание около 4 % и са с по-малко от обичайното количество захар, което ги прави атрактивни за широк кръг от посетители.

Очаква се събитието да предизвика голям интерес сред любителите на виното и фермерските продукти.