Информационната кампания за е-здравно досие в Плевен привлича стотици посетители

Общество


### Широк интерес към кампанията за популяризиране на електронното здравно досие в област Плевен

С огромен интерес преминава информационната кампания за популяризирането на електронното здравно досие и приложението „еЗдраве“ в общинските центрове на област Плевен. Това обяви днес на пресконференция Галя Сотирова, директор на дирекция „Административно-правно, финансово и стопанско обслужване“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Кампанията, която ще продължи до 20 септември, предлага изнесени работни места във всички общини на областта с работно време от 10:00 до 16:00 часа. Пунктовете са разположени в централната градска част на съответните общински центрове.

В рамките на два дни в Червен бряг и Левски, 220 души са се възползвали от възможността да проследяват онлайн своето здравно досие. В допълнение, на 4 и 5 септември пред Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен над 250 души са се информирали за възможностите на приложението „еЗдраве“.

Приложението и електронното здравно досие предоставят достъп до информация за прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания, хоспитализации, профилактичен календар и известяване за предстоящи прегледи и имунизации, уточни Сотирова.

От 1 септември, гражданите, които не притежават квалифициран електронен подпис, също имат достъп до своето електронно здравно досие в Националната здравноинформационна система. Процесът по сдвояване на телефоните с електронното досие се извършва безвъзмездно от служители на РЗИ, Регионалната здравноосигурителна каса и офисите на „Информационно обслужване“ АД в цялата страна, както и по време на информационната кампания.

Центърът за административно обслужване на РЗИ в Плевен работи с граждани всеки работен ден от 08:30 до 17:00 часа.

Кампанията днес продължава в Долна Митрополия, утре специалистите ще бъдат в Долни Дъбник, в Кнежа на 13 септември, в Гулянци на 16 септември, в Никопол на 17 септември, в Белене на 18 септември, в Искър на 19 септември и в Пордим на 20 септември.

Източник на информацията: Българската телеграфна агенция (БТА).