Йоана Буковска се завръща в „Есенна соната“ след 20 години

Общество


Йоана Буковска се завръща на сцената с „Есенна соната“ след повече от две десетилетия, този път в образа на Ева. Софийската премиера на постановката ще се състои тази вечер в арт център „Сити марк“, обявиха от театър „Иван Радоев“ в Плевен. Творбата на Ингмар Бергман е преведена на български от Васа Ганчева, а в ролите ще видим и Мариета Калъпова като Шарлота, Камелия Хатиб като Хелена и Адриан Филипов като Виктор.

Ингмар Бергман споделя, че в своята творческа работа се фокусира върху „чувствата“ – мощна емоционална връзка, освободена от разума и външната логика. Той разказва за сложните взаимоотношения между майка и дъщеря, изпълнени с противоречиви емоции, в търсене на истината и прошката.

Режисьорката Детелина Станева споделя размислите си за чувството на непринадлежност и как детските травми могат да влияят върху израстването на човека. „Есенна соната“ се развива върху вихрушка от емоции, като тема за любовта и човешката потребност от нея. За нея срещата с творческия екип е нещо специално, започнало още от обучението в академията. Особено значение придава на актьорите, които дават телесна и душевна плътност на текста.

С участието на Йоана Буковска, Младен Киселов влиза в съзнанието на зрителя с думите, че „Есенна соната“ може да бъде изразена по безброй начини според уникалността на изпълнителите, подбрани заради нуждата им да обичат и да бъдат обичани – нужда, също толкова голяма и красива като текста на Бергман.

Източник на информацията: БТА.