Карло Вендо отбелязва 80 години с нова изложба в Плевен

Общество


В Плевен, в Арт центъра в Градската градина, тази вечер бе открита изложба на именития художник Карло Вендо. Експозицията включва 80 нови картини, създадени в рамките на настоящата година и е посветена на 80-годишния юбилей на твореца. Кураторът на събитието, Светла Тончева, подчерта, че изложбата не е ретроспективна, като сподели, че Карло Вендо разполага с още творби, достатъчно за организирането на още две изложби.

Колекцията представя разнообразни теми – от дунавски пейзажи и натюрморти до портрети. Дунавската тема остава централна за Вендо и включва мистичната река, която е запечатана в работата му. Ето защо куратора с право го нарича „художникът на беленския Дунав“. В творчеството на Вендо присъства и любовта към Балкана, вдъхновена от неговата неописуема красота.

Светла Тончева описва картините на Вендо като „огнено ярки багри и мощни маски“, с музикални мотиви, които излъчват душевната поезия на автора.

Събитието бе уважено от многобройни почитатели, близки и приятели на художника, както и от началника на отдел „Култура и туризъм“ в Община Плевен, Анелия Дечева. Специални поздрави към Вендо отправиха и няколко бивши и настоящи кметове, сред които Найден Зеленогорски, Георг Спартански и Милен Дулев.

БТА напомня, че по време на празничните дни на Белене в началото на септември, Карло Вендо бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на крайдунавската община.

Вашият коментар