Каскадьорът Иво Долапчиев: Страхът не ме спира да уча непрекъснато и да пробвам опасни номера [ПД]

Акценти

Иво Долапчиев е роден в София преди 40 години. Продуцент е на Мотор шоу „Полицейска академия“ и е един от главните участници в него – играе шерифа. 20 години се занимава със същата дейност в чужбина, докато решава, че и българската публика заслужава подобно зрелище. Връща се в родината, събира екип и създава шоу с опасни каскади с мотори и автомобили, което вече трета година предизвиква фурор навсякъде, където е представяно в страната. Част от настоящото лятно турне на смелчаците е и град Плевен, където от 15 до 17 юни любителите на адреналина ще могат да се забавляват гарантирано. Спектаклите, наподобяващи филм, започват всяка вечер от 19 часа на паркинга на стадион „Плевен“. Част от екипа на Иво е и съпругата му Надежда, която е балерина. Повече за екстремното и атрактивно шоу, както и за себе си разказа Иво Долапчиев специално за читателите на Plevendnes.com. 
– Какво Ви провокира да създадете собствено шоу?
– Дълги години съм работил в различни каскадьорски шоу програми в цяла Европа. Мечтаех за собствено шоу и го направих. Смятам, че публиката в България също има нужда да види подобно нещо. Много добре се приема навсякъде – особено малките деца са във възторг. Самото шоу има сюжет –има полицаи, има бандити. Звучи рок на живо, има водещи.

– И накрая побеждават добрите, нали?
– Разбира се! Развиват се сцени като във филм, а хората виждат това нещо на живо и им е много интересно. Има войници, престрелки, арести.
– В кои държави работихте навън?
– Повече от 20 години съм в чужбина. Били сме във Великобритания, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Гърция и др.
– От кога се занимавате с тази дейност?
– От дете се занимавам с каскади. Първо с колело, после с мотор. Учил съм се сам, а в последствие от моите колеги в чужбина. Преди години в България имаше каскадьорско шоу, което пътуваше и изпълняваше атракции по стадионите. Нашето шоу е същото нещо, но в съвременен вариант и със сценарий.
– Кога заминахте за чужбина?
– В момента съм на 40 години, заминах на 18 години. Попаднах в едно пътуващо шоу. След това направих атракцията Глобуса на смъртта, в който няколко мотора карат по различни траектории. Доста години работих с тях само този номер. След това се включих и в други номера – с мотори и коли. Усъвършенствам се и до днес, уча се постоянно.
– Това е опасен занаят, нали?
– Да, наистина е опасно. Ние много внимаваме, защото сме професионалисти, но понякога се случват инциденти. Неизбежно е, всеки греши, щом работи.
– Кое е най-неприятното нещо, което ви е се случвало по време на представление?
– Случвало се е с 3 мотора да падаме в Глобуса. Веднъж угасна тока и нямаше как да спрем, така че се блъснахме всички. Наскоро ми се случи инцидент. Колата, както беше изправена на 2 странични гуми, се обърна и таванът ми защипа малкия пръст на лявата ръка. Това беше малко неприятно, но се случват такива неща.
– Всичко наред ли е вече?
– Да, всичко е наред.

– Вие сте хора, които обичате високия адреналин, предизвикателствата, динамиката.
– Така е. Изпитваме сценична треска преди всяко шоу. След това адреналинът се качва много. Това ни се случва всеки ден, защото пътуваме от град на град и това ни е работата. Много ни е интересно. Това е хубаво чувство за нас и то ни поддържа във форма, млади.
– А имате ли специални тренировки, за да сте във форма, да експериментирате нещо ново?
– Непрекъснато експериментираме нови неща. Тренираме зимата повече, защото през лятото сме на турне. Постижение от моя страна е, че изправих на две странични гуми голям камион – ТИР, без ремарке. Зимата тренирах това. Изисква доста усилия и е доста сложна каскада. Още не го представям пред публиката, защото местата, на които се изявяваме, са доста тесни. Предполагам, че догодина ще демонстрирам и тази нова атракция.
– Много любопитно звучи и със сигурност ще има огромен успех. А как ви идват идеи в каква посока да се развивате, какви номера да правите?
– Идеите ни идват, защото ние по принцип трябва да сме малко странни, за да извършваме такива странни неща. Повечето номера ги измисляме ние, а някои вече са правени вече от други наши колеги. При тези каскади има неизчерпаемост, защото непрекъснато могат да се измислят нови неща, които са много интересни.
– Имали ли сте предложения да участвате във филм?
– Да, участвали сме в чужбина. Снимали сме и риалити програми.
– Какви интересни мнения сте чували от публиката за това, което правите?
– След всяко представление ние оставаме на пистата, хората идват да се снимат с нас и ни споделят мненията си.
– Повечето от тях са очаровани и ни поздравяват. Някои ни казват, че сме луди, и ни питат как можем да правим това.
– В Италия имахме интересна случка с възрастна двойка. Жената не беше много съгласна да гледа шоуто, а мъжът имаше голямо желание. Тогава аз предложих на дамата да влезе и след края на шоуто да ми каже мнението си. Така и стана.
След представлението жената дойде да ме поздрави и да ни каже, че е възхитена. Нашите почитатели са от 2-3 годишни деца до много възрастни хора.
– Има ли нещо, което не бихте направили в името на шоуто? От което се страхувате?
– Не, няма. Всяко едно нещо си е страшно, защото изпълняваме и каскади креш, т.е. това са катастрофи с автомобили. Или през рампата прескачаме други коли. Тези каскади са доста страшни и опасни, но като се качиш в автомобила и си казваш: „Това трябва да го направим!“. Не можем винаги да предложим тези каскади, защото се изискват много средства и не можем да си позволим да трошим по 3-4 работещи коли ежедневно.
– От колко души се състои екипът Ви?
– Около 15 човека сме – с водещи, балерини, организатори, работници, каскадьори. Хората са от цялата страна, дори има един плевенчанин – Йордан, който беше с нас две години.
– И успявате да осигурите финансиране на всичко това в България?
– Да. Обикаляме от община на община, рекламираме, каним публиката. Оглеждаме местата, на които ще правим шоуто.
– Няма как да не продаваме билети, защото не бихме оцелели иначе.
– Показвате ли шоуто в чужбина?
– Да, в Италия и Гърция. Транспортираме цялата техника и имаме каравани, в които живее.
– Тоест вие сте като цирковите артисти – живеете в каравани?
– Точно така. Имаме домове, но през активния сезон, който е около 6 месеца, живеем в караваните си. Прибираме се в домовете си през зимата.
– А с децата как стои въпросът?
– Аз имам две момиченца – на 11 и на 5 години. Когато са във ваканция, пътуват навсякъде с нас.
– Те проявяват ли интерес към вашите занимания?
– Да, по-голямата се научи да кара моторче – малко, но тя се занимава с други неща – с художествена гимнастика, както и малката ми дъщеря.
– Къде ви предстои да пътувате след Плевен?
– Ще се придвижваме към морето постепенно. През август сме там. А към София ще се върнем през Южна България. Работим до края на октомври.
– Докато почивате, занимавате ли се с нещо друго?
– Не, подготвяме нещата за следващия сезон, защото доста се амортизират и коли, и мотори, и камиони.
– Използвате специални превозни средства?
– Да, тези коли и мотори са специално пригодени за каскади.
– Благодаря за този разговор. Желая ви ползотворно лято, изпълнено с адреналин!
– Благодаря!

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com