Кметът Христов свика спешна среща заради безводието в община Плевен

Последни новини


По повод продължаващото безводие, кметът на Плевен д-р Валентин Христов свика спешна среща днес, 12 август 2024 г., за да обсъди възможните решения. В срещата взеха участие управителят на ВиК – Плевен инж. Климент Тодоров, представители на „Напоителни системи“ ЕАД и областният управител на Плевен Николай Абрашев, както и заместник-кметът на Община Плевен инж. Митко Спасов.

„Перспективата е тревожна, предвид продължителните високи температури и прогнозите за липса на валежи. На първо време е необходимо да намерим възможно най-бързото решение на създалата се ситуация в Плевен и общината,“ коментира д-р Христов.

Основната тема на срещата беше недостигът на вода в региона и как бързо да се справят с проблема. Питейната вода за Плевен и региона се осигурява основно от водоснабдителната група „Черни Осъм“ и от регионалните водоизточници – шахтовите кладенци „Биволаре“, „Долна Митрополия“ и „Крушовица“.

След дискусиите бяха взети няколко важни решения:

– ВиК – Плевен ще изпрати писмо до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с искане за промяна в графика за използването на водите от комплексните водоизточници за региона през месец август. Конкретното искане е за увеличаване на ползваното количество от водоснабдителна група „Крушовица“ от 98 литра в секунда на 150 литра в секунда.

– Във връзка с подаването на питейна вода на общината от водоснабдителната група „Черни Осъм“, ще се съблюдава за равнопоставено ползване на наличните водни количества съвместно с община Ловеч, където също е в сила воден режим от 22.00 ч. до 06.00 ч.

– Ще започне проучване за нови възможни водоизточници за региона.

За резултатите от срещата и ситуацията с безводието в община Плевен, д-р Христов информира министъра на околната среда Петър Димитров.

В уведомителното писмо от ВиК – Плевен се посочва, че във връзка с намаляването на постъпващите водни количества от водоизточниците, вследствие трайното засушаване и повишената консумация на питейна вода през летния сезон, ВиК – Плевен въвежда воден режим за Плевен и населените места в общината от 23.00 часа до 05.00 часа. Целта на режима е в часовете, когато водата е спряна, да се акумулират водни количества, с които да се осигури постоянно водоподаване на всички потребители. Ще се предприемат всички възможни мерки за избягване на спирането на водоподаването през деня, но при критично ниски постъпващи водни количества от група „Черни Осъм“, е възможно спиране на водата от 13.00 часа до 16.00 ч. При промяна на ситуацията, графикът на режимите може да бъде променян или отменен.