КНСБ в Плевен за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“.

Общество


Плевен днес се присъедини към националната кампания на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) под наслов „По-високи доходи с твоя синдикат“. В рамките на кампанията вицепрезидентите на КНСБ Тодор Капитанов и Огнян Атанасов проведоха срещи в две от най-големите фирми в Плевен и се срещнаха с кмета на общината.

„Нашата цел е да посетим различни предприятия в страната, за да направим срещи с мениджърите и да се запознаем с техните проблеми. Така можем да формулираме по-точни и ефективни политики на регионално и национално ниво,“ обясни Капитанов. Той добави, че се провеждат и срещи с работниците, за да бъдат информирани за последните промени в Наказателния кодекс, които предвиждат наказания за всеки, който пречи на създаването на синдикална организация или развитието на синдикална дейност.

„Целим да подкрепим хората, които искат да се обединяват в синдикати, тъй като в България това право често се нарушава,“ заяви още той.

Капитанов съобщи, че предстоят промени в Кодекса на труда, във връзка с директивата за адекватните минимални заплати. Държавата трябва да изработи план за законодателни промени, за да се увеличи обхватът на колективното трудово договаряне до 80 процента от работещите.

Вицепрезидентът на КНСБ съобщи също, че се очаква увеличение на минималната работна заплата до 1080 лв. догодина, като в Плевен около 25 процента от работещите взимат минималната заплата. Според големите фирми увеличението няма да е проблем, докато по-малките фирми изразяват противоположно мнение.

Атанасов изрази становище, че минималното възнаграждение за работник в България трябва да бъде 1450 лв. на месец на ръка, а едно семейство с едно дете би трябло да разполага с месечен доход от 2600 лв.

На централния площад „Възраждане“ в Плевен е поставена шатра на КНСБ, където до 15:00 часа днес може да се получи експертна помощ по въпроси, свързани с трудовото законодателство.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.