Колоритният Яшарали Тахир открива изложба в Плевен [ИП]

Култура

За първи път със самостоятелна изложба гостува в Плевен художникът Яшарали Тахир. Благодарен съм, че откривам изложба в Плевен сред колеги и приятели, сподели Яшарали Тахир, докато подреждаше изложбата заедно със съучениците и състудентите си Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика. С вълнение се спира пред платната, които е създал преди 35 години по време на пленер тук и които приятелите му Убавка и Костика са запазили. „Старите картини, които видях след 35 години, много ме развълнуваха. Разликата между тогавашните и сегашните картини ме накара да се замисля”, откровен е художникът.
Наред с младежките си работи той показва най-новите си творби – живопис, акварел. Казва, че в картините си отразява това, което преживява. А в по-новите му творби има много цвят, светлина, настроение.
Художникът само гледа да рисува и да остави нещо след себе си, категоричен е той.
Яшарали Тахир е завършил Художествена гимназия в София, а през 1982 г. се дипломира в специалност „Живопис” на Националната художествена академия. Става член на Съюза на българските художници. Малко след това заминава за Измир, където 30 години е преподавател в Академията по скулптура. В Измир има голяма галерия, в която показва творби от международния пленер, който от години организира в България и Турция.
Колкото и далече да отидеш, винаги гледаш да се върнеш където си се родил, казва Яшарали Тахир, който е роден в кърджалийското село Габрово. Сега му е трудно да каже, къде точно живее, защото често се връща в България.
Но в едно е сигурен, че живее в средата на изкуството.
Утвърденият и с име творец е благодарен за уроците, които е научил от големия Светлин Русев. „Макар да не ми е бил учител. Такива големи хора като него са учители за цялата страна. Благодаря му, че с картините си ни научи на рисуване. Май че станахме нещо, все още ни говорят тези хора”, с много топлина разказва Яшарали Тахир, спомняйки си за акад. Светлин Русев и учителя си Добри Добрев.
Изложбата на Яшарали Тахир ще бъде открита тази вечер, от 18 часа в Арт център Плевен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com