Комисията за финансиране обсъжда три предложения за даровити деца в Плевен.

Последни новини


На 16 октомври, сряда, ще се състои поредното заседание за годината на Комисията за отпускане на финансови средства от Бюджета на Община Плевен, която подпомага участието на деца с изявени дарби от училища в община Плевен в състезания. Комисията, състояща се от общински съветници и експерти от Администрацията, е със седем членове и се ръководи от заместник-кмета по хуманитарните дейности, Елина Димитрова.

На заседанието ще бъдат разгледани три предложения за финансово подпомагане на плевенски деца за участие в Европейския шампионат по шахмат. Съгласно утвърдените от Общинския съвет Правила за работа на Комисията, като мерки за насърчаване на творческите заложби на деца с изявени дарби се предвижда финансово подпомагане, което покрива разходи за такси за участие в национални или международни конкурси, олимпиади, състезания, пленери, обучения, лагери, както и транспорт, застраховки и визи.

Правилата регламентират еднократно финансово подпомагане за деца, класирани на I, II или III място или удостоени с лауреатско звание. Сумите за подпомагане варират от 100 до 1000 лева, в зависимост от преценката на Комисията. Право на финансиране имат даровити деца от общински или държавни училища на територията на община Плевен, които не са завършили средното си образование през текущата календарна година.

От началото на 2024 г. Община Плевен е оказала финансово съдействие за участието на 9 плевенски деца със заложби в различни прояви.