Корнелия Нинова: Слаб резултат за БСП, нужно е обединение

Плевен днес


Корнелия Нинова, която подаде оставка като председател на БСП, сподели своето мнение относно състоянието на левицата в страната. „Последните изборни резултати за БСП са изключително слаби. Има надежда за обединение на левите сили, но липсват свежи концепции. За жалост, в тази ситуация виждаме познати фигури, които вече са се оттеглили от партията“, изрази тя.

В интервю за bTV Нинова съобщи: „Дали съм била препятствие за обединението на левицата ще покаже времето. По-скоро предсказвам, че настоящите усилия могат да доведат до дори по-голямо разделение. Преговорите вървят с политически сили, които вече са част от коалицията ‘БСП за България’. Например, партия ‘МИР’ участва със собствени представители в изминалите избори.“

„На първи май организирахме среща в парламента с представители на 32 политически партии и граждански структури, което не доведе до подобрение в изборните ни резултати. Правихме опити за лево обединение, но без забележимо влияние върху избора на избирателите. Нашето обединение често е възприемано като просто механично събиране на лидери от малки организации. Това не отговаря на целите на подобна инициатива. Не съумяваме да привлечем хората с леви възгледи, защото нашите интерни структури не приемат обединението единодушно. Ако кажете на БСП-Плевен, че трябва да се обединят с Румен Петков, половината от тях ще си тръгнат. Същото се отнася и за Гоце Делчев в разговорите с Костадин Паскалев. Тези хора в предишни кампании водеха агитация срещу БСП и се отказваха от връзките си с нас“, посочи тя.

Нинова обясни, че няма да участва в събитията на Бузлуджа и изрази признателност към поддръжката на партийните членове. „Не мога да стоя до хора, предаващи нашите устреми. До вчера следваха една директива, а сега изведнъж се преоблекоха с нови амбиции. Години наред запазвах мълчание докато те допускаха една грешка след друга. Борислав Гуцанов, който бе начело на предизборния щаб на партията в няколко последователни кампании, доказа своята неефективност с поредица от неуспешни резултати“, сподели тя.

„Водих незлобива борба срещу зависимостите в партията, либералните манифестации и доминиращия модел на ГЕРБ“, добави Нинова. Тя подчерта значението на предстоящите вътрешнопартийни избори през октомври и опасенията относно регистрацията на БСП за следващите парламентарни избори. „Според текущата ситуация в съдебните регистри, аз оставам законният представител на партията и имам официалното право да подписвам документи за Централната избирателна комисия. Въпреки че се оттеглих, съществува процедура, която трябва да бъде следвана. Интересно ми е как ще се решат този път въпросите с изборните листи. По устав на партията, Националният съвет трябва да определи кандидатите“, завърши тя.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.