Кралският пъпеш отгледан в Пловдив продаден за 10 000 лева

Плевен днес


За внушителна сума бе продаден кралският пъпеш от японския сорт „Юбари“, който пловдивският фермер Красимир Кумчев отгледа и пусна на търг. Рядкият плод достигна невероятната цена от 10 000 лева, предаде „Марица“.

Екзотичният плод, за когото досега се смяташе, че расте само в Япония, бе пуснат на аукцион с явно наддаване. Процесът започна в неделя и завърши днес.

Победи Георги Таров, който настойчиво наддаваше и никой друг не успя да го надмине, когато предложи сумата от 10 000 лева. Той е земеделски предприемач от Плевен.

Наддаването за кралския пъпеш започна от 400 лева със стъпка от 50 лева. За пет дни цената му обаче се увеличи значително.

Красимир Кумчев ще вложи събраната сума във фондация „Добротворие“, чрез която се набират средства за „Фонтана с ябълката“ – съвместен проект на Кумчев и скулптора акад. Цвятко Сиромашки за създаване на ново градско пространство – стилизирана ябълка и водопад, които да символизират плодородието на Тракийската низина.

В Япония кралският пъпеш се отглежда при строго контролирани изкуствени условия, в оранжерии, затова експериментът на пловдивския фермер беше под въпрос.

„Треперихме му като на малко дете,“ разказа Кумчев, който заради новото си начинание прочете множество книги за японския сорт пъпеши. В страната на изгряващото слънце плодът е предимно за заможни хора. И там се провеждат търгове, като най-високата достигната цена е 46 000 евро.

Информацията е предоставена от dnes.bg.