Красота и жизнерадост донесе в град Левски Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки“ [ПД]

Общини

Красота и жизнерадост донесе в град Левски петото издание на Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“, информират от там. Празникът започна тази сутрин с възстановка на народната традиция за Гергьовден. Организатори са Община Левски и НЧ „Георги Парцалев 1901“.
Около 700 участници на възраст от 4 до 87 години участват във фестивала. Кметът на Общината Любка Александрова откри празника с радост и надежда, че от тази сцена ще тръгнат новите Борис Машаллов или Мита Стойчева, че тези малки деца и участниците във фестивала ще  запазят  северняшката традиция. Първи май е ден на правото на хората на достоен труд и достоен живот, подчерта Александрова, и поздрави всички за празника, както и журналиста от в. „Дума” Ина Михайлова, изключителен приятел на общината.
Авторитетно петчленно жури с председател проф. д-р Тодор Киров, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, зам.-председател журналиста Ина Михайлова, Елка Недялкова, Валентин Недялков и Даниел Цолов – преподаватели в националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – гр. Плевен има не леката задача да отличи на-добрите.
Проф. д-р Тодор Киров поздрави всички и сподели, че се чувства много уютно на празника в Левски. Проф. Киров поздрави организаторите и добави, че на езика и фолклора ние дължим своето съществуване като нация.
Грандиозния фолклорен празник откриха домакините с изпълнение на ФФ „Иглика” от ДГ „Локомотив” с художествен ръководител Мариета Аспарухова. Най–малкият участник – 4-годишният Теодор Пламенов Трифунов, представи песента „Гайда свири сред село”, с която спечели бурните аплодисменти на публиката и специална награда от кмета Александрова – велосипед.

Водещи на фестивала са Ганчо Александров, Галя Иванова – ученичка от СУ „К. Попов”, Красимир Кръстев – художествен ръководител в НЧ”Г. Парцалев – 1901” и Василка Ненкова – учител в ДГ „Локомотив”.
125 са участниците във фестивала днес – певчески и танцови състави, индивидуални изпълнители от градовете и общините Плевен, Свищов, Габрово, Летница, Пордим, Тетевен, Павликени, Белене. Те ще се надпяват и надиграват с изпълнения на автентичен и обработен фолклор. Вечерта ще бъде изнесен и гала концерт на НЧ „Г. Парцалев – 1901”.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com