Кръгла маса в Плевен фокусира върху стимулиране на сътрудничеството за по-добро здравеопазване

Uncategorized


Днес в Плевен се проведе кръгла маса по въпросите на здравеопазването и социалната политика, организирана от местната власт и председателя на Общинския съвет, доц. д-р Иван Малкодански. В събитието участваха високопоставени представители на здравното министерство, областната администрация, Медицинския университет в Плевен, както и местни специалисти и експерти от сферата на здравеопазването.

Основните точки, които бяха обсъдени, включваха важността на превенцията и профилактичните грижи, необходимостта от повече активност от страна на гражданите за опазване на собственото им здраве, както и усилията за разширяване на профилактичния пакет, предоставян от здравните институции. Заместник-министърът на здравеопазването, доц. д-р Петко Стефановски, подчерта текущите действия на министерството за въвеждане на електронно здравеопазване и необходимостта от по-голямо участие на местните власти в популяризирането на здравните програми.

Бяха обсъдени и предстоящи инициативи на общината, като предложение за увеличаване на финансовата подкрепа при раждане, осиновяване и отглеждане на деца, както и за подпомагане на хората, които се нуждаят от диализа и разработване на програми за превенция на заболявания.

В крайна сметка, решено бе да се организират още срещи по образец на проведената кръгла маса, за да се стимулира сътрудничеството между различни звена в системата на здравеопазването на местно ниво.