Обсъждане на важността на профилактиката и информацията за ваксините беше в центъра на здравен форум в Плевен.

Общини Общински съвет Плевен


В Плевен се проведе кръгла маса по проблемите на здравеопазването и социалната политика, организирана от местната управа. Събитието беше открито от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който акцентира върху необходимостта от профилактика и превенция на заболяванията. Той подчерта, че българските граждани не полагат достатъчно грижи за собственото си здраве и не разбират важността на превенцията.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски сподели загрижеността си за подобряване на здравеопазването в община Плевен и цялата област. Той отбеляза направените усилия за разширяване на профилактичния пакет и популяризиране на ваксинацията срещу рак на шийката на матката, но и липсата на активност от страна на гражданите.

Обсъдени бяха също идеи за електронното здравеопазване и работата по Националната здравно-информационна система, позволяваща на всеки гражданин да има достъп до своето електронно пациентско досие.

През месеца беше представено намерението за изменение в наредбата, която стимулира раждаемостта в общината, с предложение за увеличаване на финансовата помощ при раждане и осиновяване. Освен това се обсъждат проекти за финансиране на профилактични програми за превенция на социално значими заболявания.

Доц. д-р Малкодански обяви намерението за организиране на още подобни срещи, подчертавайки значението на сътрудничеството между различните нива на здравната система.