„Културна програма в Плевен от 26 февруари до 3 март обещава разнообразни събития“

Последни новини


Община Плевен и Регионалният Военноисторически музей организират редица събития, за да отпразнуват националния празник на България на 3 март. Този ден отбелязва подписването на Сан Стефанския мирен договор през 1878 г., който слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г. и води до освобождението на България от османско владичество.

Програмата започва на 28 февруари с откриване на изложбата „Съхранените спомени за войната“ с автентични фотографии от войната, изложени в Панорама „Плевенска епопея 1877”. На следващия ден, 29 февруари, победителите в Национален конкурс за детска рисунка „Освобождението“ ще бъдат наградени, и техните творби ще бъдат изложени на същото място.

Първи март ще бъде отбелязан с панихида в памет на цар Освободител Александър ІІ в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. На националния празник, 3 март, всички обекти на Регионалния Военноисторически музей ще бъдат със свободен вход, и ще има концерт пред панорамата. Същия ден Клуб за народни танци „Веселяци“ и Сдружение „Рицари без броня“ ще организират празнично шествие и концерт на площад „Възраждане“.

Освен това Арт център Плевен ще отбележи 70-годишнината на художничката Наталия Велева с изложба на 1 март, а Художествената галерия „Илия Бешков“ предлага безплатни арт занимания за деца всяка събота.

Драматичен театър „Иван Радоев“ показва няколко представления в края на февруари и началото на март, както и театър за деца с постановките „Грозното патенце“ и „Лакомият змей“. В Народно читалище „Съгласие 1869“ в Плевен ще се състои спектакълът „Тютюн“ по романа на Димитър Димов на 27 февруари и други културни събития в последните дни на месеца.