Културни институти и проф. Кирил Мескин отличени в Плевен на празника 24 май

Последни новини


В Плевен отличиха културни институти и проф. Кирил Мескин за Деня на българската просвета и култура

В Плевенския Арт Център 1 се състоя тържествена церемония, посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура. Кметът на общината д-р Валентин Христов връчи отличия на изтъкнати културни институти и личности, признати за тяхната просветителска и духовна дейност.

„Никой град не може без своята интелигенция. Нашият дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, библиотечни дейци, журналисти, музейни и читалищни работници и всички други дейци на културата“, заяви д-р Христов в своето обръщение.

Сред отличените институти бяха Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев” – един „храм на изкуствата”, който празнува 40 години от създаването си. Академик Светлин Русев е подарил на Плевен свои 322 произведения още през 1984 година, като така е свързана историята на галерията с уникалната сграда на бившата градска баня, дело на архитект Никола Лазаров.

Седемдесетата годишнина от създаването на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ също беше отбелязана с отличие. Библиотеката, служеща като културен и информационен център, се гордее с богатата си колекция и традиции в краеведската дейност.

Юбилейни награди получиха и Народно читалище „Съгласие 1869”, което отбеляза 155 години от създаването си, както и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” и Общинският духов оркестър, които празнуваха съответно 65-та и 60-та годишнина.

Плевенска филхармония също беше отличена в чест на своята 70-годишнина. Оркестърът, създаден от Саша Попов и концертирал с изтъкнати български музиканти, продължава да вълнува публиката със своите изпълнения.

Специален приз – плакет на кмета на Община Плевен, бе връчен на известния плевенски скулптор проф. Кирил Мескин. Отличието му бе връчено за принос в областта на културата и в чест на неговата 80-годишнина.

Честването на Деня на славянската писменост и култура в Плевен отново подчерта значението на културното наследство и дейността на хората и институциите, работещи за неговото запазване и обогатяване.