Курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ тържествено положиха военна клетва.

Общество


Днес новоприетите курсанти от 78-ия випуск на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия положиха военна клетва, маркирайки важен момент в живота си. Тържествената церемония беше водена от полковник Любомир Манов, заместник-началник по административната част и логистиката на училището. Специален водосвет за здраве и благополучие извърши свещеник Красимир Кръстев от храма „Света Троица“ в Плевен.

Полковник Манов обърна внимание на младите военни върху значението на клетвата, подчертавайки, че това е повече от обикновена церемония – това е ангажимент да служат на страната с чест и достойнство. Той изрази своята увереност, че новите курсанти ще покажат най-доброто от себе си и ще носят униформата с гордост.

Курсантите тържествено целунаха бойното знаме, подписаха клетвения лист и изрекоха клетвените думи в един глас. Родителите също споделиха момента с приветствие от името на Надежда Топурова, която акцентира на значимостта на този ден в живота на младите мъже и жени. От страна на курсантите Янислав Асенов благодари на ръководството и преподавателите за подкрепата и знанието, което им предстои да получат.

Новоприетите курсанти ще се обучават в шест специализации, свързани с военно дело, като част от тях продължават семейната традиция на служба в армията. Сред тях са и пет девойки, избрали авиационни инженерни специализации.

На церемонията присъстваха гости от различни военни и граждански институции, включително представители на Националния военен университет „Васил Левски“, представители на авиационната база „Враждебна“, както и кметовете на общините Плевен и Долна Митрополия.

Източник на информацията: БТА.