Курсанти ВВВУ „Георги Бенковски“ получиха първи офицерски пагони.

Общество


Първите офицерски пагони получиха курсантите от 73-ия випуск, който носи името „Цар Симеон Велики“, на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“. Випускниците и абсолвентите на училището получиха своите дипломи, а кадетите, задочно обучение, своите свидетелства за придобиване на професионална квалификация „Сержант“ от Професионалния сержантски колеж.

Церемонията се проведе на централния площад в Долна Митрополия. Сред присъстващите бяха генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Красимир Кънев, командир на Съвместното командване на силите, заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, Илия Милушев, съветник на президента по въпросите на сигурността и отбраната, кметовете и председателите на общинските съвети на Плевен и Долна Митрополия и други.

Военният строй бе приет от бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“. В словото си, генерал Радойски подчерта значението на събитието за подкрепата на България като авиационна държава и призова випускниците към отговорност и преодоляване на предизвикателства.

Запрянов, презентиран от заместник Илиев, подчерта че бъдещите военни действия не са само професия, но и призвание, и обяви предстоящо повишение на заплатите и модернизация на техниката и управлението.

Илия Милушев, прочете поздравление от президента, който подчерта модернизацията и новите специалности в учебното заведение и призова курсантите да носят пагоните си с чест.

Лейтенант инженер Борислав Иванов, първенец на випуска, и Алекс Сандов, също високопоставен курсант, получиха специални награди от кмета на Долна Митрополия.

Отличниците по специалности получиха награди от Радостин Илиев, както и отличниците от Професионалния сержантски колеж, награден от генерал-майор Кънев.

Випускниците от специализацията „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ завършиха с висок успех, като 73-я випуск включва и трима успешни жени.

Обучението на новите сержанти се извършва по специализирани области в рамките на Военновъздушните сили.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.