Левски домакинства церемонията „Златна монета Култура“ на 18 юли.

Общество


Град Левски ще бъде почетен домакин на церемонията по връчване на отличието Златна монета „Култура“. Церемонията ще се проведе на празника на града, който се чества на 18 юли – денят на рождението на Васил Левски. Тази информация бе оповестена от общинската администрация. Отличието се присъжда от Съвета на европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит.

През тази година Златната монета „Култура“ ще бъде връчена на Посолството на Алжир в България за активната му културна дейност и двустранния обмен; на Посолството на Република Словакия за образователния и културен обмен; на Националния исторически музей за принос към българската история; и на Община Левски за древното и уникално културно-историческо наследство и ангажирана съвременна културна дейност.

Връчването ще се проведе пред сградата на местното самоуправление. След официалната част ще има концерт на Танцов ансамбъл „Средец“.

По повод празника на Левски и 187 години от рождението на Апостола на свободата, програмата ще започне на 17 юли с концерт на The Star Tenors на сцената на Летния театър в града.

На 18 юли, след тържественото вдигане на знамената, великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничен благослов. Децата на Левски ще отправят поздравления към домакините и гостите, а с гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски ще бъде изразено уважение и благодарност към делото на Апостола.

На 19 юли денят ще бъде посветен на децата на град Левски с разнообразни забавления. Вечерта ще бъде представена книгата „Юбилей на скъпите спомени“ от Емилия Маринова и Славка Рупчева, с участието на гост доц. Дора Нинова.

Напомняме, че миналата година отличието Златна монета „Култура“ бе присъдено на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ от Плевен.

Информацията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.