Левски обедини ученици срещу дискриминацията на Международния ден.

Общество


В община Левски ученици присъстваха на разнообразни инициативи, посветени на борбата против дискриминацията. Илияна Александрова, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Левски, разкри подробности по темата.

Събитията, организирани в образователните заведения на общината, са съвпали с 21 март – денят, който се отбелязва като Международен ден за елиминиране на всички форми на расова дискриминация, обясни Александрова.

Студентите демонстрираха активно участие в разговорите за предотвратяване на конфликтите, излагаха примери от собствения си опит, споделяха личните си реакции в различни контексти и проявяваха интерес, като задаваха множество въпроси, допълни тя. Тайно допитване също бе проведено, което показа, че мнозинството респонденти се отнасят с голямо разбиране към хората, различни от тях, подкрепят ги в моменти на нужда и се вслушват в техните проблеми, недопускайки да останат равнодушни пред несправедливостта.

Александрова акцентира на факта, че един от важните изводи от анкетата е, че истинското приятелство и добротата не зависят от етническата принадлежност или цвета на кожата. Обсъдена бе и темата за агресията, която, вместо да реши проблемите, води до тяхното утежняване.

В рамките на седмица общо 160 ученици са участвали в разнообразните програми, а сред организаторите са били директори на школи, преподаватели, психолози и медиатори.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.