Липсват алтернативи на пластмасовите кутии в магазините у нас.

Плевен днес


В България, магазините за хранителни стоки все още рядко предлагат алтернативи на пластмасовите опаковки за еднократна употреба, въпреки че от началото на годината започна задължителното таксуване на подобни кутии с минимум 25 стотинки за бройка. Това положение се развива въпреки становището на Министерството на околната среда и водите, според което потребителите имат право да поискат алтернативни решения, а търговците трябва да им предложат опаковки от хартия, алуминий, бамбук или стъкло.

Тази мярка е резултат от европейска директива, целяща намаляване на употребата на пластмаси, която беше включена в българското законодателство. Някои търговци обаче се възползват от ситуацията и прилагат нелоялни практики, като таксуват дори биоразградими кутии на цени, еквивалентни на тези за пластмасовите, без да е ясно дали наистина предлагат истински по-екологични опции. Освен това съществуват определени ограничения в приемането на пластмасови кутии за рециклиране.

Въпреки тези предизвикателства, съществуват вериги, които вече предлагат картонени кутии за зеленчуци и плодове, и обекти, допускащи наливане на напитки в лични съдове на клиентите. Получава се изгода както за потребители, така и за околната среда при по-широкото прилагане на такива практики.

За повишаване на ефективността на тези мерки, потребно е обмисляне на законодателни промени, аналогични на тези в Италия, където е позволено на клиентите да използват свои контейнери за покупки. Такива инициативи биха спомогнали за по-голямото рационално използване на ресурсите и намаление на пластмасовите отпадъци.

Източник на информацията: PlevenZaPleven