„Лято в музея“ в Плевен обучава деца с исторически приключения и занимания

Последни новини


Плевенският Регионалният исторически музей се подготвя да приеме стотици млади любители на историята и приключенията в рамките на своята инициатива „Лято в музея“. От 5 до 9 август, музеят ще бъде домакин на серия от занимания предназначени за деца, като досега над 100 малчугани са изразили своето желание да се включат в образователното и забавно начинание.

В пърления си вариант летният камп предлага четири различни ателиета: „Търсачи на съкровища“, „Музейни ценности – тематични пъзели“, „Професия „Паисий““ и „Игрословица“, които ще се водят от утвърдените преподаватели Елвира Миланова, Цветелина Георгиева и Мария Илиева.

Малките участници ще имат уникалната възможност да навлязат в света на археологията в ателието „Търсачи на съкровища“, където всеки ден от 9.30 ч. и 11.00 ч. до 16 деца ще търсят и изследват съкровища. В „Музейни ценности – тематични пъзели“ децата, също в две групи през деня, ще имат възможност да подредят пъзели с изображения на музейни експозиции и исторически фигури, създадени да отговарят на различните възраствови групи.

Новото предизвикателство „Професия „Паисий““ предвижда деца от 8 до 15 години да се потопят в епохата на Възраждането, като преписват страници от „Рибния буквар“ с мастилница и пермоливи. Занятието ще бъде провеждано всеки ден от 13.00 ч. с максимална група от 16 участници.

„Игрословица“ предлага на деца на възраст от 9 до 13 години да гледат кратки филми и презентации за исторически събития и фигури, и след това да решават свързани с темата игрословици. Също така ще се провежда в следобедните часове, с капацитет от 20 участника.

За да участват, родителите могат да запишат децата си за предварително на телефонен номер 0879/ 822 194. Организаторите от музея с ентусиазъм споделят: „Очакваме Ви, за да се забавляваме заедно, да творим и да опознаваме историята на нашия роден край!“ Те също така изразяват своето вълнение за бъдещи инициативи, като обещават за най-любознателните продължение на „Лято в музея“ през настоящата година с нови и привлекателни занимания.