Майя Ананиева получи Почетна награда на ЮНЕСКО за 2024.

Общество


Плевенската художничка Майя Ананиева, която е също така и ръководител на арт школа „Колорит“, беше удостоена с Почетната награда на ЮНЕСКО за 2024 година – Sertificate of honor. Това съобщи самата Ананиева на БТА.

Тя добави, че наградата се дава от Световния институт за младежко изкуство – Център на ЮНЕСКО в град Троа, Франция, и е заради отличното представяне на арт школа „Колорит“ в Международния конкурс за пластични изкуства „Семената на художниците от цял свят“. Конкурсът тази година е с тема „Олимпийските игри от Древна Гърция до съвременните игри, спортни таланти със споделени ценности“. Изпратени са били 4500 произведения от деца и младежи от 78 страни.

Ананиева напомни, че най-високото отличие на конкурса, „Наградата на ЮНЕСКО“ – почетен медал и сертификат, беше спечелено от тринадесетгодишната Пламена Захариева, а с отличието „Номиниран автор“ беше удостоен седемгодишният Аристеидис Сиармпас, възпитаници на плевенската школа.

Още пет деца от „Колорит“ получиха наградата „Селектиран автор“. Шестдесет и седем други малки художници от плевенската школа бяха отличени с сертификати, а техните творби ще бъдат запазени в Художествената библиотека „Спомени за бъдещето“ като артистично наследство на човечеството и доказателство за културното богатство и креативността на младите хора по света. Те ще бъдат дигитализирани и съхранявани като съкровище, което ще може да бъде видяно от множество хора по света в Световния институт за младежко изкуство към Центъра на ЮНЕСКО във Франция.

Не трябва да забравяме, че сред последните отличия на възпитаник на Майя Ананиева беше шестгодишният Кристиан Петров, удостоен с златен медал от Международния конкурс „Space art – Космическо изкуство 2024“ на Европейската асоциация за обучение по астрономия – ЕААЕ.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.