Масов протест в София заради нови екологични закони и регулации.

Плевен днес


Забелязва се леко намаление на възнагражденията на IT експертите. Очертава се също така тенденция на спад в търсенето и оптимизацията в някои фирми.

„Надяваме се това положение да не продължи. Подобна тенденция се забелязва и в аутсорсинг сектора, където също има намаление на свободните позиции. Няма промяна в заплатите. Вероятно статистиката отразява новонаетите служители, които получават малко по-ниски възнаграждения. Интересно е, че статистиката регистрира значителен ръст на служители в общинските и държавните институции“, обясни Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта в предаването „България сутрин“.

Той уточни, че има повишен интерес от кандидатстващи за такива позиции и добави, че хората търсят стабилност и сигурност в държавните работни места.

„Безработицата продължава да бъде сравнително ниска, малко над 5%, но след доброто лято ще наблюдаваме увеличение на безработицата с поне 1-2%. Този ръст се дължи на съкращения в производствения сектор. Не е тайна, че голям инвеститор напуска Плевен, но и около него има свързани производства в цяла България“, добави Първанов за Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че има рекорден брой на наемане на работници от трети държави.

„Това, което наблюдаваме, е липса на инвестиции, значителен спад в чуждестранните инвестиции. За разлика от съседна Румъния губим инвеститори. С потенциален инвеститор на малък-среден завод се срещнахме и той ни сподели, че за една година се е видял с трима министри и не може да има предвидимост. Цялата политическа ситуация се отразява и на пазара на труда. Докато ние постоянно сменяме правителства, нашите съседи предлагат благоприятни условия за привличане на инвеститори“, коментира специалистът по човешки ресурси.

„Младите нямат представа какво е безработица. В момента, в който решат да сменят работата си, имат много нови възможности. Ако продължим с политическата нестабилност и рязките колебания в заплащането, един сектор неизбежно ще напусне България и това е текстилният сектор. Въпрос на време е да загубим много работни места в аутсорсинга“, поясни Георги Първанов.

Гледайте видео с целия разговор. Информацията в статията е предоставена от dnes.bg