МВР Плевен предупреждава гражданите за нова вълна от телефонни измами.

Плевен днес


Министерството на вътрешните работи (МВР) на България отново излезе с предупреждение към гражданите да бъдат внимателни и да не предават пари или други ценности на непознати, които ги търсят по телефона с различни предлози. В закона на обръщението си МВР акцентира върху телефонните измами, които продължават да бъдат сериозен проблем, въпреки усилията на полицията да ги предотвратяват.

Измамниците често изпълняват роли на полицейски служители и измислят сценарии, в които молят за сътрудничество при полицейски операции или за „белязване“ на банкноти, за да могат да хванат други измамници. Гражданите трябва да бъдат особено бдителни при обаждания със заплахи или ако някой се представя за полицай и поиска пари.

МВР подчертава, че гражданите не трябва да се доверяват на такива обаждания, да не предават лични данни или пари и веднага да прекратяват разговорите. Приемането на такива обаждания трябва да отговорят незабавно с повикване на спешния телефонен номер 112.

Важно е да се знае, че реалната полиция никога не търси съдействие по телефона за своите операции и не изисква пари от граждани. Измамниците често действат в организирани групи, като внимателно подбират и манипулират жертвите си, разчитайки на различни сценарии.

МВР призовава всеки, който попадне на подобно телефонно обаждане, да прекрати разговора и да уведоми властите, за да могат те да се намесят своевременно и да предотвратят измамите.

Източник на информацията: PlevenZaPleven