Медицинският университет в Плевен приема студенти с интерес

Общество


Кампанията по прием на нови студенти протича динамично и се радва на голям интерес. Получаваме кандидатури от цялата страната, което показва, че нашият университет излиза от рамките на регионален и се трансформира в национален избор за бъдещите студенти. Така заяви днес пред БТА ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Добромир Димитров минути преди началото на редовния приемен изпит по биология и химия за кандидат-студентите на магистърските специалности „Медицина“ и „Фармация“.

Проф. Димитров подчерта привлекателността на Медицинския университет в Плевен за студентите, които желаят да се обучават в специалностите „Медицина“ и „Фармация“.

Пред присъстващите в зала „Асклепий“ на Ректората, където бяха раздадени тестовете по биология и химия, ректорът изрази, че настоящата кампания за кандидат-студенти е особено значима, защото част от новоприетите ще бъдат първи курс през юбилейната учебна година на университета. „Очакваме с нетърпение да посрещнем първокурсниците си за 50-ти път“, заяви проф. Димитров.

Той също така разказа, че като кандидат-студент, той лично е имал удоволствието да изтегли номера на изпитния вариант по химия в зала „Асклепий“. Също така пожела на студентите успех и увереност, отбелязвайки, че текущата седмица, през която кандидат-студентите се явяват на изпити, е от съществено значение за бъдещето им.

Изборът на изпитните варианти последва. Родител тегли номера на кандидат, който от своя страна избра вариант по химия, докато Преслава Димитрова от Плевен определи изпитния вариант по биология, а късметът улучи Елена Димитрова от Враца.

Напомняме, че като всеки година, изпитът по биология и химия се състои в един и същи ден за двете специалности и е с продължителност от четири часа, без определено време за всеки от компонентите. Максимумът на точките е 42, а минимумът е 24. Класирането става по желание и успех.

Общият брой на кандидатите, подали документи за участие в класирането, е над 800, а обявените места за прием по държавна поръчка за учебната 2024/2025 година в двете специалности е 179 – 120 за „Медицина“ и 59 за „Фармация“. Мнозина ученици са положили предварителен изпит през април и около сто от тях ще се класират на базата на тези резултати, докато тези, които се явяват и на основния изпит, ще участват с по-високият си резултат.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.