Медицински университет в Плевен чества 50 години с нови пощенски марки

Общество


### Медицинският университет в Плевен отбелязва 50-годишния си юбилей с валидиране на пощенска марка и картичка

Днес в зала „Хипократ“ на Медицинския университет в Плевен се проведе церемония по валидиране на пощенска марка и картичка по повод юбилея на висшето учебно заведение. Събитието бе проведено от регионалния директор на Северен Централен регион на „Български пощи“ ЕАД Павлин Кавулски, ректора на университета проф. д-р Добромир Димитров, почетния ректор акад. д-р Григор Горчев и председателя на Общото събрание проф. д-р Славчо Томов.

„За мен е чест да валидираме днес издание на тема „50 години на Медицински университет – Плевен“, което включва пощенска марка с цена на услуга 90 стотинки в тираж 7000 броя, илюстрована пощенска карта с цена 50 стотинки и тираж 1716 броя, както и специален пощенски печат. Художникът на изданието е Велислав Йорданов,“ обяви Кавулски.

Той подчерта значението на пощенската марка в съвременния дигитален свят, като универсален символ, свързващ хората, и отбеляза популярността на филателното изкуство при ознаменуването на важни годишнини и събития. Кавулски припомни, че пощенско-филателни продукти са били използвани за отбелязване на значими събития като 130-годишнината на Военномедицинската академия и 70-годишнината на Медицинския университет в Пловдив.

Церемонията по валидирането бе едно от първите събития в рамките на богата програма за отбелязване на 50 години от основаването на Медицинския университет и половинвековното медицинско образование и наука в Плевен.

„Ръководството на университета осъзнава важния момент, в който се намира, и подготовката за предстоящите събития започна преди две години. Положихме усилия да отбележим тези 50 години с наситена програма от научни събития, официални тържества и чествания на нашата Алма матер,“ подчерта ректорът проф. д-р Димитров.

На пресконференция след церемонията, ректорът представи специално изработените артикули по повод юбилея, които ще бъдат подарявани на преподаватели, партньори и гости. Той акцентира и върху получената акредитация от Американския колеж на хирурзите през юни, подчертавайки значимостта на това постижение.

Сред акцентите на програмата за половинвековния юбилей е тържественото откриване на новата учебна година на 9 септември, когато ще бъдат посрещнати над 500 първокурсници. Честванията ще продължат през октомври с тържествен академичен съвет за награждаване на преподаватели и концерт на Плевенска филхармония с участието на световноизвестния цигулар Веско Ешкенази и акордеонистката Вероника Тодорова. Юбилейната научна конференция „50 години медицинско образование и наука в Плевен“ ще бъде най-значимият научен форум за 2024 година.

Източник: БТА.

/ТС/