Медицински университет Плевен дипломира чужденци от випуск 2024.

Общество


Медицинският университет (МУ) в Плевен и Факултетът по медицина организират утре тържествена промоция на чуждестранните лекари от випуск 2024 година. За това информира Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище.

Своите дипломи ще получат 179 млади лекари, които са завършили успешно шестгодишен курс на обучение по специалност „Медицина“, изцяло на английски език. Дипломантите са граждани на Великобритания, Индия, Италия, Германия, Ирландия, Пакистан, Испания, Гърция, Финландия, Канада, Бангладеш, Португалия, Турция, Ирак, Нидерландия и Зимбабве. Среден успех на 21-ия випуск чуждестранни лекари е много добър – 4,90, като се отличава високият брой отличници – 24, които ще бъдат удостоени с плакет „Отличник“, луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи.

МУ-Плевен ще спазва специалния ритуал по предаването на белите медицински престилки от родителите на техните деца. Този акт има символичен смисъл за преминаване от обучение към практическото упражняване на лекарската професия, обясни Дукова.

Празничният ден за младите лекари ще започне с шествие от площад „Възраждане“. Церемонията по дипломиране ще се проведе в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

Напомняме Ви, че Медицинският университет в Плевен, който през тази година празнува своя 50-годишен юбилей, е първото висше учебно заведение в България, което е въвело през 1997 година обучение по специалност „Медицина“ за чуждестранни студенти на английски език. Първият випуск на дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 година. През миналата година университетът награди 151 лекари, които са граждани на различни държави.

Информацията за статията е предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.