Медицински университет Плевен откри 50-та юбилейна година с водосвет и тържества

Общество


Медицинският университет в Плевен официално откри 50-тата си юбилейна академична година с повече от 500 новоприети студенти, които ще се обучават в 14 различни специалности. Церемонията се състоя в новооткрития Летен театър на Ректората, като началото беше дадено с влизането на академичното ръководство. Свещеници отслужиха водосвет за здраве и благополучие.

„Вашите вълнения днес напомнят за първокурсниците от преди 50 години. За този половин век университетът се промени коренно, превърна се в модерен и международно признат образователен център,“ заяви ректорът проф. д-р Добромир Димитров в своето обръщение към студентите. Той подчерта, че Медицинският университет в Плевен се отличава като пионер и новатор в различни области на медицинската наука, включително телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия, 3D и биопринтиране, персонализирана медицина и използване на изкуствен интелект.

Своите поздравления към новоприетите студенти отправиха и различни официални лица, сред които заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански и директорът на университетската болница „Д-р Георги Странски“ доц. д-р Александър Вълков.

„Медицинският университет в Плевен ще ви предложи не само знания, но и възможността да постигнете професионална и житейска реализация,“ заяви в приветствието си доц. д-р Стефановски.

Ритуалът по полагане на академична клетва беше спазен от всички новоприети студенти, а първите студентски книжки бяха връчени на студентите с най-висок успех от приема.

Атмосферата на церемонията беше допълнена с изпълнения на младата певица и студентка по медицина Марина Бадева. В края на мероприятие беше поставена и капсула на времето, която ще бъде отворена след 50 години по повод стотната академична година на университета.

Тържествата продължават с концерт на Плевенската филхармония и светлинно шоу по-късно вечерта.

Да напомним, че през 2024 г. Медицинският университет в Плевен ще отбележи своя 50-годишен юбилей с поредица от събития и научни форуми. По повод юбилея наскоро бяха валидирани специални пощенска марка и картичка.

Източник: БТА