Медицински университет Плевен празнува 50 години с тържествени събития

Общество


Медицинският университет в Плевен ще чества своя 50-годишен юбилей с поредица от тържествени събития и научни форуми, информира Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище.

Мероприятията, посветени на половинвековното медицинско образование и наука в Плевен, започват утре. В Ректората ще се състои валидиране на специална пощенска марка „50 години Медицински университет – Плевен“. На събитието ще присъстват регионалният директор на Северен Централен регион на „Български пощи“ Павлин Кавулски, ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров, почетният ректор акад. д-р Григор Горчев и председателят на Общото събрание проф. д-р Славчо Томов.

В чест на юбилея, университетът ще раздава уникални артикули на своите преподаватели, партньори и гости. Сред тях са Алманах с историята на висшето училище, юбилейна монета, пощенска карта и марка, плакети и други сувенири.

Официалното откриване на учебната година ще се проведе на 9 септември, понеделник, в Летния театър в двора на Ректората. Тогава ще бъдат приветствани над 500 първокурсници, приети в 14-те специалности на университета. Вечерта ще има празничен концерт с участието на Люси Дяковска и Милица Гладнишка, съпроводени от Плевенска филхармония и светлинно шоу.

Кулминацията на юбилейните тържества включва тържествено откриване на учебната година, празнично шествие и академичен съвет за награждаване на заслужили преподаватели. Празниците ще завършат в края на октомври с концерт в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ с участието на световноизвестния цигулар Веско Ешкенази и акордеонистката Вероника Тодорова.

Най-значимото научно събитие за 2024 година ще бъде Юбилейната научна конференция „50 години медицинско образование и наука в Плевен“, посочи Дукова.

Припомняме, че в чест на 50-годишния юбилей на Медицинския университет в Плевен, бе реновиран дворът на Ректората и изграден Летен театър.

Източник на информация: БТА.