Международен ден на бижутера отбелязваме на тридесет и първи януари.

Плевен днес


На 31 януари се чества Международният ден на бижутера, който е отдаден на професионалния празник на онези талантливи майстори, които обогатяват ежедневието ни с красиви и стилни украшения. Бижутерията е една от най-старите занаяти, датираща още от античността, когато хората започват да украсяват себе си с различни предмети, направени от лесно налични материали като раковини, животински зъби, камъни и кожа.

Счита се, че Древна Гърция е колибката на ювелирното изкуство, където за пръв път са създадени бижута от скъпоценни метали и камъни. С течение на времето, традициите, заложени от минали поколения ювелири, са пренесени и до модерния свят, където златото, среброто и диамантите продължават да бъдат основни материали в изработката на бижута, но за съвременните бижутери те са преди всичко инструменти за изява, а не просто символи на лукс.

Източник: inlife.bg

В допълнение към този ден, споменати са и други специални дати от януари, включително Международния ден на митниците на 26 януари, Международен ден на чистата енергия, също на 26 януари, Международният ден на снежния човек на 18 януари и Международният възпоменателен ден на Холокоста на 27 януари.

Източник на информацията: PlevenZaPleven