Международен китарен фестивал стартира с богата програма в Плевен

Общество


Стартът на десетото издание на Международния фестивал на китарата в Плевen ще бъде даден с три концертни вечери. „Това съобщи за БТА Катя Божикова, секретар на читалище „ЛИК“, което е един от организаторите на събитието, наред с Община Плевен и сдружение „Изкуството до мен“.

Концертите ще се проведат от 20 до 22 юни в парка на Регионалния исторически музей. На сцената ще се представят общо 133 участници – групи, китарни ансамбли, индивидуални артисти и вокалисти. Допълнително, ще бъдат включени утвърдени имена от българската музикална сцена, най-добри плевенски китаристи, победители от предишни издания на Международния китарен конкурс и специално поканени гости.

Първата вечер ще бъде ознаменувана от „Acoustic Queen project“ с участието на Славин Славчев, вокал, Славчо Николов, китара (БТР и „Фондацията“), Добрин Векилов-Дони, бас и вокал („Фондацията“), Венко Поромански, барабани („Фондацията“) и Михаил Шишков-син, клавишни, мандолина и вокал. Преди тях, на сцената ще застанат Плевенският китарен ансамбъл от Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен с диригент Пламен Марков, както и Борислав Ковачев, Ралица Хайдърска и Катерина Вачкова, които печелят награди от деветото издание на фестивала.

Втората концертна вечер ще представи ученици от плевенските китарни школи, включително от НУИ „Панайот Пипков“ и читалище „ЛИК“, както и ансамбъла „Electric guitars ensemble project Los Senores“. Ще бъде представен също и „The blues jamming project & Костадин Шотев“ с Костадин Шотев, вокал, Павел Копчев, бас, Момчил Крачунов, клавишни, Мартин Найденов, ударни и Драгомир Ценов, китара.

Третата китарна вечер ще даде възможност на меломаните да се насладят на „Ninnio & The Grooves“ (Илин Папазян-вокал и китара, Михаил Филипов – клавишни, Любен Любенов – бас, Цоньо Цветков – барабани), Rali & Kati Band (Ралица Хайдърска-вокал, Катерина Вачкова и Борислав Ковачев-китари, Момчил Иванов ударни, Момчил Крачунов-клавишни, Павел Копчев, бас), Александър Киров – електрическа китара и Филип Донков – китара и вокал.

Входът за всички три концерта ще бъде безплатен.

След този интензивен старт предвидена е лятна китарна академия през юли, а през декември ще продължат концертите и конкурсната част, в която ще вземат участие участници от цял свят, добави художественият директор на фестивала Николай Михайлов. Заключителната част на серията от събития ще бъде на 8 декември с концерт на наградените участници.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата по конкурсната сесия за фестивали в областта на професионалното музикално и изкуство и е част от Културния календар на Плевен за 2024 година.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.