„Международен фестивал на китарата празнува юбилейно издание в Плевен“

Последни новини


Плевен отбелязва началото на десетото юбилейно издание на своя Международен фестивал на китарата, който се състои от 20 до 22 юни, привличайки любители на струнното изкуство от цяла България. Откриването на фестивала ще се състои днес в 20:00 часа в парка на Регионалния исторически музей, като входът за концертните вечери остава свободен за всички посетители.

Програмата за трите вечери обещава богато музикално изживяване с участието на впечатляващата цифра от 133 изпълнители – от солови музиканти до банди и китарни ансамбли. Програмата включва както известни на родната сцена групи и изпълнители, така и плевенски таланти, лауреати от предходни издания на конкурса и специални гости. Организацията на събитието е резултат от съвместните усилия на Община Плевен, сдружение „Изкуството до мен“ и читалище „ЛИК-1959“ – Плевен, а подкрепата от страна на Министерството на културата гарантира отлично представяне.

Откриващата вечер ще даде подиума на проект „Acoustic Queen“ с участието на Славин Славчев (вокал) и музикантите от колектива на „Фондацията“ и БТР, следвани от изявите на Плевенския китарен ансамбъл от НУИ „Панайот Пипков“ под диригентската палка на Пламен Марков, а също и изявите на Борислав Ковачев, Ралица Хайдърска и Катерина Вачкова, отличени лауреати от миналогодишното издание.

Втората вечер ще заложи на таланта на плевенските китарни школи, представени от обучаващите се в НУИ „Панайот Пипков“ и читалище „ЛИК“. На сцената ще застане също ансамбълът „Electric guitars ensemble project Los Senores“ и джазовата формация „The blues jamming project & Костадин Шотев“.

За завършек, на третата вечер се очаква участието на „Ninnio & The Grooves“, съчетаваща харизмата на Илин Папазян с музикалността на неговите колеги, както и на групата Rali & Kati Band. Същата вечер ще представи и инструменталните таланти на Александър Киров и Филип Донков.

Освен тези трите нощи, пълни с музика, предстои провеждането и на лятната китарна академия през юли, а през декември ни очакват още концерти и конкурсната част на фестивала с участие на музиканти от цял свят, което ще постави достойното финално акорде на китарната година с концерт на лауреатите.